Specialisten

Duurzame verf uit eigen fabriek

Wie bezig is met een nieuwbouwproject zal zich vaak verheugen op het moment dat de verf op de muren komt. Zodra er kleur in huis is, begint een huis te leven. Bovendien is verven vaak één van de laatste zaken die gedaan moeten worden voordat je je huis kunt gaan bewonen. Het is goed om al vroeg in het bouwproces na te denken over het type verf dat je in je huis wilt aanbrengen. Bij Rigo Verfcentrum in IJmuiden denkt men graag met je mee. “Wij nodigen mensen die hun huis gaan verven graag uit om zich te laten inspireren”, vertelt Henriette van Westerhoven.

Rigo oil

Bij Rigo Verfcentrum heeft men alles in huis om van een verfklus een succes te maken, zowel voor de professionele schilder als de doe-het-zelver. Het bedrijf heeft een eigen winkel, groothandel, een eigen fabriek (RIGO Verffabriek) en een eigen laboratorium. Het familiebedrijf bestaat al sinds 1938. Al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is het bedrijf aan het pionieren op het gebied van duurzaamheid. In het laboratorium worden steeds weer stappen gezet richting nog duurzamere producten, die qua kwaliteit niet onder doen aan hun minder duurzame voorgangers. Zo werd de Aquamaryn-lijn in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. Deze lijn is veel minder belastend voor het milieu en heeft tevens een positief effect op het binnenklimaat. De receptuur is gemaakt op basis van lijnolieverf. Deze lijnolie wordt voor een deel speciaal voor Rigo Verffabriek geteeld in Nederland. “Voorheen moesten we al deze lijnolie importeren vanuit onder andere Canada. We zijn toen gaan onderzoeken of er ook in Nederland mogelijkheden waren om lijnolie te verbouwen. We kwamen bij een boer in Friesland terecht, die voor ons wel vlas wilde gaan telen. In dat eerste jaar leverde dat twintig liter lijnolie op. Dat was bij lange na niet voldoende, maar het was wel een begin.”

Inmiddels wordt het vlas geteeld op akkers in de buurt van Hoofddorp. Hier kunnen boeren hun akkers vaak niet gebruiken voor groente, omdat er teveel uitstoot is van Schiphol. Ook zijn gewassen waar veel vogels op af komen hier niet gewenst, omdat dat hinder oplevert voor de luchtvaart. “Vlas bleek hier een uitermate geschikt gewas te zijn.” Inmiddels wordt er jaarlijks voor 6- tot 10.000 liter lijnolie verbouwd, 30% van de jaarbehoefte van Rigo Verffabriek.

Rigo Verfcentrum daagt klanten graag uit om samen na te denken over wat de juiste keuzes zijn voor de klus. “Kleur is erg bepalend in een woning, maar ook het materiaal is van groot belang. Voor ieder product bieden wij ook een duurzamer alternatief.”

Naast de verf uit eigen fabriek verkoopt Rigo Verfcentrum ook verf van de merken Sikkens en Sigma, behang, spuitbussen en gereedschappen.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.