Specialisten

(Ver)bouwkosten meenemen in je hypotheek, hoe werkt dat?

Als je een huis wilt kopen waar veel aan verbouwd moet worden, kun je die verbouwingskosten misschien meenemen in je hypotheek. Het benodigde bedrag wordt opgeteld bij je hypotheekbedrag, maar wel apart gezet. Het geld dat je nodig hebt om je huis op te knappen of bijvoorbeeld te isoleren, komt in een zogenaamd bouwdepot. Dat is een geblokkeerde rekening waar de bouwmaterialen of de rekeningen van de aannemer of loodgieter van betaald kunnen worden. Een nieuwbouwhypotheek heeft altijd een bouwdepot. Maar meerwerk of een verbouwing in eigen beheer kun je ook meenemen in je hypotheek.

Hoe het werkt

Het geld uit het bouwdepot mag je rechtstreeks uit laten betalen aan de projectontwikkelaar of aannemer. Maar je kunt ook eerst zelf de rekeningen betalen en daarna het geld opvragen uit je depot. De hypotheekverstrekker bekijkt of de rekeningen die je indient aan de regels voldoen en keert bij akkoord het bedrag aan je uit. Uit het bouwdepot mag je alleen arbeidsuren en materialen laten betalen die besteed zijn aan de (ver)bouw of aan herstelwerkzaamheden en achterstallig onderhoud.

Die materialen moeten vast zitten aan je huis en mogen niet verhuisbaar zijn. Badkamertegels, contactdozen, schroeven en een toilet mogen dus wel uit het depot betaald worden, een losse koelkast, vloerbedekking of gereedschap moet je zelf betalen. Neem bij twijfel altijd contact op met je adviseur.

Looptijd

De looptijd van een bouwdepot voor een nieuwbouwhuis is twee jaar, voor een verbouwingsdepot is dat een jaar. Wel kun je dat jaar als het nodig is onder bepaalde voorwaarden verlengen met nog een jaar.

Naarmate je meer geld uit het depot laat uitbetalen, blijft er dus steeds minder geld over in het ‘bouwpotje’. Aan het einde van de looptijd is het in principe leeg. Een eventueel restant vervalt en wordt afgelost op je hypotheek.

Depotrente

Over het bedrag dat nog in het bouwdepot zit en dat je nog niet hebt gebruikt, ontvang je maandelijks rente. Die rente wordt verrekend met het bedrag dat je betaalt over je hypotheekschuld. De rente die je krijgt over het geld dat nog op de bouwrekening staat, is gelijk aan de hypotheekrente die je moet betalen. Dat betekent dus dat het geld dat in het depot zit je niets kost, totdat je het opneemt. Wel betaal je meteen na het afsluiten van je hypotheek al voor de aflossing.

Renteaftrek

Je mag de rente die je hebt betaald voor het gebruikte deel uit je depot onder bepaalde voorwaarden aftrekken voor de belasting. Maar let op. Sinds 1 januari heb je alleen recht op renteaftrek als je bouwdepot gekoppeld is aan een lineaire of annuïteitenhypotheek die je in 30 jaar volledig aflost. Je begint meteen met aflossen, ook als je nog geen geld hebt opgenomen (enkele uitzonderingen daargelaten door overgangsrecht bij een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013). Check altijd van tevoren de eisen die de Belastingsdienst stelt aan de renteaftrek.

Energiebesparing

Je huis energiezuiniger maken is mogelijk een goed idee, want daarmee kan misschien je energierekening omlaag en het is beter voor het milieu. Je mag de volgende voorzieningen uit je bouwdepot betalen:

  • gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, leidingisolatie
  • energiezuinige kozijnen, deuren en daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen
  • hoog rendement glas (HR++)
  • installatie voor warmteterugwinning, energiezuinige ventilatie, hoog-rendement-ventilatoren, hoogrendementsketels, warmtepompen, zonneboilers, zonnecellen of een combinatie daarvan.

 

Wil jij een nieuwbouwhuis kopen en weten wat je kunt lenen? Bereken je hypotheek op snsbank.nl